Handleiding CMS beheren

Om op uw CMS te komen om uw website aan te passen gaat u naar:

Internet Explorer, Google Chome, FireFox, Safari of Opera

En typt u in:

[Websitenaam].nl/admin

Stap 1: Om een wachtwoord in te krijgen voor het CMS drukt u op ‘Wachtwoord vergeten?’

Stap 2: Vul u uw huidige e-mail in en druk op ‘stuur mail’

U krijg een e-mail met daarin een link waarnaar u wordt doorgestuurd naar een nieuw venster. Daarin zal u het volgende tegenkomen:

Stap 3: Vul hier uw nieuwe wachtwoord in. En druk op de ‘reset’ knop.

U bent u ingelogd op het CMS.

Vergeet deze inloggegevens niet, hiermee moet u de volgende keer ook inloggen.

Hoe voeg ik een pagina toe?

Stap 1:

Klik op ‘Bewerk site’

Stap 2:

U zal een brede balk aan de linker kan van uw scherm zien, rechtsonder in de balk staat een knop met daarop ‘pagina toevoegen’. Klik daarop.

Stap 3:

Een venster zal zich openen naast de brede balk. U doet het volgende:

Onderpagina: Klik hierop en geef aan onder welke pagina u een nieuwe pagina wilt maken.

Kopnaam: Geef hier een naam aan de nieuwe pagina.

Paginatitel: Hier hoeft u niks in te vullen, zodat een kopnaam is ingevuld zal de paginatitel automatisch veranderen in die zelfde naam.

URL: Als al het bovenstaande correct is ingevuld zal de URL ook automatic verschijnen.

Metatitel: N.V.T

Meta omschrijving: N.V.T

Stap 4:

Nu gaat u een template kiezen, dat zie er als volgt uit:

Stap 5:

Om een afbeelding toe te voegen kunt u kijken in de handleiding bij het kopje: ‘Hoe upload ik een afbeelding’

Een ‘subpagina’ aanmaken werk hetzelfde als een gewone pagina. Het enige verschil is dat u bij het balkje ‘Onder pagina’ de optie ‘Menu’ moet kiezen. Zo kan u zoveel subpagina’s aanmaken als u wilt.

Stap 1:

Druk op 'Bewerk site'.

Stap 2:

U zal op het volgende scherm uitkomen.

Kies hier een van uw categorieën die u wilt aanpassen.

Stap 3:

U ziet nu ongeveer het zelfde als wat u op het plaatje hieronder ziet, u drukt op 'Wijzigen' en kan hier uw tekst aanpassen.

Stap 4:

Bent u klaar met bewerken van de tekst?

Druk op opslaan rechts onder in de hoek!

Stap 1:

Klik op 'Media manager'

Er zal een venster openen.

Stap 2:

Druk rechts onderin op 'Upload'

Het volgende scherm zal te voorschijn komen:

Stap 3:

In dit venstertje moet u aangeven hoe groot de afbeelding moet zijn. Als u er niet zeker van bent welke maat de afbeelding moet zijn selecteert u de kleinste. Dat kunt u later nog veranderen.

Stap 1:

Selecteer de tekst waar u een link aan wil leggen.

Stap 2:

Klik op het 'kettinkje'

(Hieronder afgebeeld)

Dan krijgt u een nieuw scherm te zien. Vul hier niets in, maar klik op 'bladeren op server'.

Klik vervolgens in de linker kolom op 'bestanden'. Daarna klikt u rechtsonder op 'upload'.

U krijgt een nieuw scherm te zien, waar u kunt zoeken in uw computer door te klikken op "Bladeren". Selecteer het PDF-bestand dat u wilt uploaden. U wordt automatisch terug gezet naar het vorige scherm.

Nu klikt u hier op 'Upload'. U zult zien dat het PDF-bestand (weliswaar zonder afbeelding) wordt toegevoegd aan uw Media Manager.

U kunt het zojuist geüploade PDF-bestand nu selecteren. U wordt automatisch teruggebracht naar het voorgaande scherm. Klik op "OK" en sla uw wijzigingen op.

Stap 1:

Druk op deze knop. (Hieronder afgebeeld)

Dan krijgt u het volgende scherm te zien.

Stap 2:

Druk hier op 'Bladeren op server' en selecteer de afbeelding die u wilt gebruiken.

Nu staat er een tekst bij URL en er is een afbeelding te zien in het hokje. Ook staan er nu getallen bij hoogte en breedte. Deze kunnen aangepast worden zodat de afbeelding goed op de site past. Als dit allemaal is gedaan klik dan op OK.

U selecteert de tekst waar u een link aan wil leggen en drukt op het 'ketting' icoontje.

Dan krijgt u het volgende scherm te zien

Bij URL vult u de site in waar naartoe gelinkt moet worden. Daarna drukt u op OK.

Een video toevoegen doet u met de knop die op een wereldbol lijkt. (IFrame)

Als u deze knop aanklikt dan krijg u het volgende te zien:

Bij URL moet de link ingevuld worden. Daarna kan de breedte en hoogte van de video nog worden bepaald. De rest van de dingen zijn optioneel en hoeven niet ingevuld te worden.

Uw website kan met verschillende dingen gevuld worden. Als u een template heeft kun u op de grote blauwe + drukken om er een blok in te zetten. Er verschijnen dan verschillende keuzes zoals ik de afbeelding hieronder te zien is.

Stap 1:

Kies nu het blok dat past bij de informatie die op de site moet komen. Vervolgens kunt u deze een naam geven zoals in de afbeelding hier onder.

Stap 2:

Druk dan op fill slot rechts onder. Nu heeft u een blok toegevoegd en kunt u deze vullen met informatie.

Hieronder uitleg over alle knoppen:

Knop 1: Met deze knop kunt u de code zien van alles wat u in dit programma zet. Deze knop wordt niet vaak gebruikt.
Knop 2: Geeft u een voorbeeld van de site maar dan met een helemaal witte achtergrond en verder geen opmaak.

Knop 1: Knippen.
Knop 2: Kopiëren.
Knop 3: Plakken.
Knop 4: Plakken als platte tekst. (tekst zonder opmaak)
Knop 5: Plakken als word-gegevens. (tekst uit word)

Knop 1: Ongedaan maken (dingen weghalen)
Knop 2: Opnieuw uitvoeren (weggehaalde dingen terug zetten)

Knop 1: Zoeken (in deze tekst.)
Knop 2: Vervangen (een letter/zin/woord vervangen in iets anders op een makkelijke manier.)

Knop 1: Tekst dik gedrukt.
Knop 2: Tekst schuin/cursief.
Knop 3: Onderstreept de tekst.
Knop 4: Zet een streep door de tekst.
Knop 5: Tekst klein maken en onder aan de regel zetten (zoals de 2 in het plaatje.)
Knop 6: Tekst klein maken en boven aan de regel zetten (zoals de 2 in het plaatje.)
Knop 7: Alle andere knoppen ongedaan maken (zet alles in een keer uit.)

Knop 1: Genummerd lijstje maken (iedere keer als u op enter drukt het volgende nummer voor uw zin.)
Knop 2: Zet bolletjes voor u zin iedere keer als u op enter drukt (vaak gebruikt voor opsommingen.)
Knop 3: Zet de tekst verder naar links.
Knop 4: Zet de tekst verder naar rechts.
Knop 5: Zet alle tekst aan de linker kant.
Knop 6: Zet alle tekst in het midden.
Knop 7: Zet alle tekst aan de rechter kant.

Knop 8: Maakt alle zinnen even lang.

Knop 1: Een link toevoegen (Voor meer informatie kijk ook: 'Hoe voeg ik een link toe?')
Knop 2: Een gecreëerde link verwijderen.
knop 3: Maakt een link die nog wel op dezelfde pagina blijft. (Dat betekend dus dat u vanaf boven aan de pagina naar een bepaald stuk                 van de tekst toe word gelinkt of juist terug naar de bovenkant van de pagina.)

Knop 1: Een afbeelding toevoegen (zie ook 'Hoe plaats ik een afbeelding?')
Knop 2: Een tabel maken en aanpassen
Knop 3: Een horizontale lijn maken die in het midden van uw scherm loopt.
Knop 4: Speciale symbolen toevoegen. (™►♦ enz.)
Knop 5: Een video toevoegen (zie ook 'Hoe voeg ik een video toe?')

Met deze knop kunt u het lettertype/de opmaak veranderen.

Met deze knop kunt u de kleur van de tekst veranderen.

Knop 1: Maximaliseert u het beeld.
Knop 2: Blokken om de tekst/plaatjes/video zetten. (Niet te zien op site en verdwijnt na opslaan dus word niet veel gebruikt.)

Dit kunt u zie na het inloggen op de voorpagina.

In de rechter hoek hoort iets te staan wat hier op lijkt. Dit zijn de statistieken.

Nee, er is geen maximum aantal aan pagina's maar het is vaak onoverzichtelijk als je veel pagina's onder het zelfde kopje zet.

Voor het aanpassen van de naam, hoeveelheid templates, etc. moet u naar deze pagina toe gaan en dan rechts onder op instellingen drukken (verander niet aan de URL dit kan voor problemen zorgen). Om de informatie in de pagina aan te passen gaat u naar deze pagina en opent u hem. Dan verandert u wat u wil en daarna slaat u het weer op.

Een afbeelding plaatsen als achtergrond doet u via deze pagina.

Daarna een afbeelding plaatsen via de knop media manager (voor uitleg zie ook 'Hoe plaats ik een afbeelding.')

Hier wat uitleg over een paar van de meest gebruikte blokken. Het kan zo zijn dat niet al deze blokken beschikbaar zijn voor u. Dit ligt dan aan de afspraken die zijn gemaakt over de website.

In het textblok kunt u teksten toevoegen en ook veranderen. Om te zien hoe u deze teksten aan kan passen zie "wat betekenen alle knoppen in het tekstbewerkingsprogramma"

In content news kunt u losse pagina's gemakkelijk blijven toevoegen zodat u makkelijk nieuwsberichten kan maken. Het opstellen van deze nieuwsberichten werkt ongeveer hetzelfde als een tekstblok zoals hieronder te zien is. Aan de onderkant kunt u ook nog een afbeelding invoegen zodat deze op de site te zien is bij het nieuwsbericht (content agenda is ongeveer hetzelfde maar dan met agenda punten).

#todo

De formbuilder word vaak gebruikt voor een contactpagina. U kunt hier een bericht instellen dat mensen zien voordat ze hun gegevens invullen en dan een bericht dat ze zien nadat ze op versturen hebben gedrukt. Ook kunt u een mail instellen waar de mail aankomt en een onderwerp van de mail. Onderaan de pagina bij velden kunt u dingen invullen zoals adres, mail, telefoonnummer enz. Ook kunt u hier bepalen of deze verplicht ingevuld moeten zijn om de mail te kunnen versturen of niet.

Image word gebruikt om een plaatje op een pagina te zetten en daar dan een titel en een verhaal bij te zetten. Het gaat dan dus echt om die ene afbeelding. Ook kunt u een link koppelen aan deze afbeelding bij URL zoals hier onder te zien is.

Bij een FAQ maakt u een pagina die erg lijkt op deze pagina. Het lijkt alsof u allemaal losse pagina's aan moet maken maar eigenlijk zijn het allemaal losse stukjes tekst die onder elkaar neer worden gezet op een overzichtelijke manier. Een FAQ wordt vaak gebruikt voor vragen en om daar dan antwoorden op te geven. De FAQ module ziet er ongeveer zo uit.

Met content links kunt u op een pagina meerdere afbeeldingen (vaak logo's) zetten en hier dan een link aan koppelen. De content link module ziet er zo uit.

Met webshop kunt u producten toevoegen en er een prijs bij zetten. Ook kunt u selecteren of or 0, 6 of 21% BTW op zit (let op prijs is incl. BTW). De webshop module ziet er zo uit.

Met routeplanner kunt u een adres invoeren. Op de pagina van uw site kom dan te staan "ik vertrek vanaf" hier kan dan een ander adres worden ingevoerd en dan wordt de route automatisch berekend.